KUNSTNEREN BAG

Jeg har de sidste 12 år brugt al den tid, jeg overhovedet kunne afse til at lege med, blive klogere på og videreudvikle ideer med Bullseyeglasset, som er et amerikansk produceret glas med mange variationer i farverne.
Jeg er født i 1955 og uddannet lærer fra Ribe seminarium i 1988 med linje fag i bl.a. billedkunst og håndarbejde. Jeg har i de sidste 20 år undervist i utallige kreative fag som tegning, silkemaling, dragesyning etc. og i de senere år i glasfremstilling.

GLASSET BLEV DEN STORE INTERESSE

For 14 år siden var jeg på et weekend glaskursus hos Bifrost i Birkerød, hvor vi lavede forskellige små forsøg på at skære glasset og sætte det sammen. Men jeg havde set et billede i en bog af en sagget skål, og besluttet, at det ville jeg lære. Så jeg gik i gang efter Jørgen Markvads bog og fik efterhånden fundet ud af nogle af saggingens mysterier og selv forandret nogle småting undervejs.

Senere kom jeg på et kursus hos Frank van der Ham hos Anla glas i Silkeborg 2007, hvor jeg lærte at forfine processen og fik mod til at investere i en plansliber. I 2009 var jeg endvidere på et kursus med Kirstie Alley fra Australien, som bl.a. handlede om fusestøbning.
Ellers har min uddannelse som glaskunstner primært bestået i at bruge tusindvis af timer efter forsøg/fejl metoden og bygge ovenpå ideer om farver og sammensætninger fra mine linjefag i et helt nyt materiale.

1. maj 2011 flyttede jeg ind i mit nye hus. Hans Tavsen, som er nabo til Domkirken. Det har været helt fantastisk. Ikke mindst for min udvikling som glaskunstner. Her kan jeg virkelige være i min egen verden og afprøve ting og lynhurtig få folks reaktioner på det. Så nu handler det om saggede skåle, om støbninger, om at kombinere sten og glas til skulpturer, om at lave glasbilleder etc.

Jeg har også været på kursus hos Rudi Gritch, hvor det mest gik ud på at blive bedre til at bruge lim og silikone. Det sidste kursus var hos Silvia Levenson fra Italien, hvor vi arbejdede med at lave aftryk af tekstiler i glas, samt støbninger generelt.

Indtil 1.juni  2015 var jeg også medlem af gruppen Artizan, som holdt til i skolegade 6. Jeg havde også et ekstra værksted der med en stor ovn. Da gruppen flyttede ned i gågaden for at optimere handelsen, valgte jeg at træde ud af fælleskabet og flytte mit ekstra værksted over i Hans Tavsens hus. Det er gået over alt forventning og jeg glæder mig over den ekstra tid, som jeg har fået til at markedsføre mit eget hus.

 

DET SPRUDLENDE VÆRKSTED

Jeg har lavet hundredevis af meget forskellige skåle. Jeg har lavet figurer, brugsting og utallige smykker. Her på det sidste har jeg kastet mig over lamper. Dels med en enkelt lille skærm og dels lidt mere majestætiske lysekroner. Mange timer, drømme og ideer ligger ude i fremtiden med at kombinere lys, glas, vand, sten på forskellige måder.

Jeg har været så heldig at lave ting, som har været originale nok til, at jeg er blevet inviteret til at udstille forskellige steder. Jeg prøver nogle ting af ved at sende dem til censurerede udstillinger og syntes det er spændende at få folks reaktioner på det jeg laver.

Jeg har arbejdet rigtig meget med støbninger og kogninger og har lavet en serie fugle, som jeg er blevet rigtig glad for. Også elefanter og skildpadder bolterer sig på hylderne.

Da jeg var helt ung arbejdede jeg rigtig meget med ler. I de sidste 10 år har jeg købt ler uden at det er blevet til ret meget. Men for et par år siden kom jeg igang med at lave Raku, stentøj og porcelæn. Så de ting fylder efterhånden også en del i mit galleri.

Januar 19.

I øjeblikket arbejder jeg rigtig meget med skulpturer. Tykke stykker støbt glas bliver savet i stykker, slebet og poleret og monteret med de sten, som jeg synets passer til historien. Skulturerne er en rigtig god måde til at vise andre muligheder i glas. Ind imellem kombinerer jeg også med leret. Sten og Raku klæder hinanden rigtig godt.

I december var jeg på bronzestøbekursus i Odense hos Galsjøtt. Det var vildt spændende og bliver også en del af mit fremtidige virker. Egentlig var det primært for at bliver klogere på støbninger i glasset, men bronzen har også fanget mig ing.

 

 

Udtalelse fra kunstavisen:

Af Preben Winther: Kunstavisen april/maj 14

Farver og skønhed findes også i de værker, glaskunstner Erna Møller præsenterer. Også hun tilhører kredsen af tidligere udstillere på Ulriksholm. Hun kan fremtrylle eventyrlige, dybe skåle med harlekinmønstre og et væld af nuancer, men som alligevel på forunderlig vis bliver inden for det, der i bedste forstand forstås ved ’det stilfulde’. Hun skaber fade med blomster, hvor det indstrømmende lys næsten får farverne til at gløde. Andre af hendes arbejder kan have en strammere form og en mere afdæmpet kolorit og fremstår med beskeden fornemhed. Endelig slipper kunstneren ind imellem alle tøjler og bliver i sine små og store glasfigurer renlivet humorist.